post

De wetenschap achter floaten

Auteur

Overal staat dat floaten goed voor je is, maar hoe komen mensen daar eigenlijk bij? Om dat antwoord te geven, moeten we even terug in de geschiedenis. En wel naar 1954, toen neuropsycholoog John Lilly een isolatietank met water bouwde. De tank was bedoeld voor een slaapexperiment, om een slaapsituatie na te bootsen. Dat was de voorloper van het floaten zoals we het nu kennen. In deze blog lees je hoe dat precies ging en waarom we deze onderzoeker dankbaar mogen zijn!

De evolutie van een slaapexperiment

Het resultaat van het slaapexperiment was ronduit spectaculair. De testpersonen van John Lilly gaven aan volledig ontspannen uit de tank te komen, hun angsten en spanningen namen af en ze voelden zich lichamelijk beter. Het experiment bleek zó effectief dat het later grootschalig op oorlogsveteranen uit de Vietnamoorlog werd toegepast. Dit keer als een vorm van traumatherapie. Nog steeds wordt floaten gebruikt bij posttraumatische stress, meer daarover lees je in deze blog. 

In de tachtiger jaren werd floaten ontdekt door het grote publiek. Eerst in Amerika, waar de uitvinder van het floaten vandaan kwam. Maar al snel verspreidde dit experiment zich over de andere continenten. Het was op dat moment natuurlijk geen experiment meer, maar eerder een nieuwe mogelijkheid voor mensen om zich te ontspannen. In 2016 werd het eerste floatcentrum van Assen en omstreken geopend: LOFF Wellness. 

Boek direct een floatsessie

Zo ging het onderzoek

Voor het slaapexperiment testte het onderzoeksteam 64 personen. Deze personen werden willekeurig verdeeld in twee groepen. De eerste groep kreeg een floatbehandeling en de andere groep werd als controlegroep gebruikt.

Duur van het onderzoek

De float-groep kreeg zeven weken lang een flotatieprogramma aangeboden met in totaal 12 floatsessies. Elk van deze sessies duurde 45 minuten, gevolgd door een 30 minuten om te douchen en te ontspannen. De proefpersonen werden getest op stressniveau, energieniveau, angst, depressieve gevoelens, pijn en slaapkwaliteit.

Resultaat van het onderzoek

Het resultaat: vergeleken met de controlegroep ervaarden de proefpersonen uit de float-groep aanzienlijk minder pijn, angst, depressie en stress. Bovendien gaven ze aan beter te slapen na het voltooien van het floatprogramma. Als verklaring hiervoor gaf het onderzoeksteam de zogenaamde ontspanningsreactie die tijdens het floaten optreedt. Dat is een verlichting van stress en andere klachten, die ontstaat als iemand een toestand van diepe ontspanning bereikt. Dit is de tegenhanger van de zogenaamde vecht-of-vluchtreactie, die ontstaat als we ons onder druk gezet, gestrest of angstig voelen. 

Vecht-of-vluchtreactie versus ontspanning

De vecht-of-vluchtreactie zorgt ervoor dat er meer cortisol, ACTH en epinefrine (allemaal stresshormonen) in het bloed terecht komen, wat weer invloed heeft op onze spijsvertering (deze vertraagt) en hartslag (deze versnelt). De vecht-of-vluchtreactie vermindert ook de focus van het lichaam op genezing – wat betekent dat het lichaam zichzelf niet herstelt zoals het zou moeten. Door te veel stress in ons leven slapen we ook nog eens slechter, terwijl slaap juist zo belangrijk is voor ons herstel en energieniveau.

 

Floaten zorgt ervoor dat we precies het tegenovergestelde krijgen: een ontspanningsreactie. Deze ontspanning stimuleert onze spijsvertering, vertraagt onze hartslag en stresshormonen en verbetert onze slaap. Allemaal processen, die ons geestelijk en lichamelijk helpen herstellen. Regelmatig floaten heeft dus niet alleen een positieve invloed op je humeur, maar ook op je lichaam. Of je nu wel of niet sport, veel stress ervaart of een relatief rustig leventje hebt: regelmatig floaten is een cadeautje voor je gezondheid. Lees hier alle voordelen van floaten of maak direct een reservering om te komen floaten!

Reserveer een floatsessie
door Ingrid

Voor de massage had ik aangegeven last van m’n onder rug en nek te hebben. Na de massage mer ik duidelijk verschil! Zeer tevreden.

door Greetje

De rust in het pand was fijn en de massage werd in alle rust (zonder gesprekken) gegeven en was bovendien heel fijn.

door Leonie

Mooie wellness, vriendelijk personeel. Heerlijke zwangerschapsmassage! Volgende afspraak al gepland om te floaten, ben benieuwd!

door Sabina

Ik hen heerlijk genoten van het floaten en mijn dochter van haar complete lichaamsbehandeling. Super vriendelijk personeel . Niet druk bij de sauna's alleen jammer dat er kleine kids worden toegestaan. Komt hier toch een beetje voor de rust. Heerlijke cappuccino en verassend veel verschillende gebakjes erbij. Echt ik raad dit iedereen aan en wij komen in ieder geval zeker weer. Je wordt behandeld als een royalty.

door Astrid

Het is iedereen aanteraden. Bij binnenkomst vriendelijk ontvangst. Rustige sfeer. Ontspannend en na de behandeling een glas water met koffie en gezellige medewerkers. Ik kom zeker nog een keer. M.v.g Astrid