BLOG

Dit zijn de beste wellnessrituelen voor de herfst

Auteur

De herfst symboliseert een fase van aarden, loslaten en voorbereiding op introspectie in de koude maanden. De dagen worden korter, de temperaturen dalen en de bladeren verkleuren. Net zoals de natuur zich voorbereidt op een periode van rust, kunnen mensen deze tijd benutten om oude gewoonten los te laten en ruimte te maken voor vernieuwing. De herfst is een seizoen van transformatie en daarom is het de uitstekende gelegenheid voor jou om wat tijd te besteden aan zelfzorg! Wellnessrituelen die passen bij de herfst zijn aardend, helpen je bij het loslaten en versterken je natuurlijke weerstand. LOFF geeft je een aantal ideeën voor wellnessrituelen in de herfst!

Maak contact met de natuur

De herfst staat in het teken van aarden. Om dat te doen, is het belangrijk dat je contact maakt met de natuur. Ga dus lekker naar buiten en gebruik al je zintuigen om de herfst echt te ervaren. Wat ruik je? Welke kleuren zie je in de bomen? Welke dieren hoor je om je heen? Een andere manier om te aarden is met behulp van een meditatie die zich richt op je wortelchakra. Ga in een comfortabele houding zitten, haal rustig adem en stel je voor dat er wortels vanuit je lichaam diep de aarde ingaan. Concentreer je op een gevoel van stabiliteit en verbinding met de omgeving. Tenslotte kun je aardende yogahoudingen beoefenen. Voorbeelden zijn de boompose, bergpose en kindpose. Deze simpele wellnessrituelen geven je een geborgen gevoel, passend bij de gezelligheid van de herfst.

Reserveer een warm genietmoment

Laat de afgelopen maanden achter je

De herfst is niet alleen een tijd van stabiliteit, maar ook een seizoen waarin we alles loslaten. Dat kan erg lastig zijn, vooral als je een strak schema hebt. Handige tips zijn om je huis wat op te ruimen en lekker creatief bezig te gaan. Ook zijn er een aantal wellnessrituelen die je daar deze herfst bij kunnen helpen. Denk aan restoratieve yoga, yinyoga en ademhalingsoefeningen. Gebruik daarnaast meditaties waarin je je focust op loslaten. Visualiseer bijvoorbeeld een waterval of voorbijkomende wolken, waarop je zorgen “wegvaren”. Een laatste manier om los te laten is door middel van Loving Kindness. Je richt je dan op het zenden van liefde naar zowel jezelf als de mensen om je heen. Dat helpt tegen het vasthouden aan negatieve gevoelens. Wil je nog iets van lang geleden kwijt zonder iemand te confronteren? Het kan helpen om diegene een brief te schrijven waarin je uitlegt wat er is gebeurd, hoe je je voelde en dat je het nu wil laten gaan. Je hoeft de brief natuurlijk niet te versturen!

Haal die herfstgeuren tevoorschijn!

Als je meer tijd doorbrengt in je huis, is het fijn om je met lekkere geuren te omringen. Steek dus een gezellige geurkaars aan of gebruik een diffuser met essentiële olie. Door een verstuiver te gebruiken in je leefruimte, kun je een gezellige, uitnodigende en helende omgeving creëren die perfect is voor het herfstseizoen. Geuren zoals kaneel, kruidnagel, sinaasappel en gember roepen niet alleen herinneringen op aan warme herfstdagen, maar hebben ook therapeutische eigenschappen die het welzijn kunnen verhogen. Het verstuiven van essentiële oliën zoals sandelhout of cederhout kan helpen bij het aarden en stabiliseren van je emoties. En krijg je last van een verstopte neus, dan kunnen oliën zoals eucalyptus en pepermunt verfrissend werken. Tenslotte kun je een fruit- of citrusgeur gebruiken om je humeur een boost te geven. 

Drink een lekkere kop thee

Keelpijn, kou of gewoon zin in iets lekkers: het drinken van (kruiden)thee is een ideaal wellnessritueel voor in de herfst. Bovendien kunnen verschillende soorten thee je immuunsysteem ondersteunen, je lichaam verwarmen en zelfs je humeur verbeteren. Een lekkere herfstthee is kaneel. Dat heeft verwarmende eigenschappen en helpt bij de spijsvertering. Kurkuma staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking, ondersteunt het immuunsysteem en is ideaal als je verkouden bent. Ook gemberthee is goed voor de weerstand, tegen misselijkheid en bij een verstopte neus. Een boost voor je immuunsysteem krijg je van echinacaethee. Krijg je een somber humeur door de donkere dagen? Dan kan een thee met sint janskruid je een beetje opvrolijken. Ontdek welke soort je fijn vindt en creëer een ontspannend ritueel voor jezelf! 

Kruiden om mee te koken

Wist je dat deze kruiden ook volgens de ayurveda ideaal zijn voor de herfst? De ayurvedische benadering van voeding richt zich op het ondersteunen van de spijsvertering en het immuunsysteem in de herfst. Tijdens dit seizoen moet je daarom zo veel mogelijk warme, gekookte maaltijden met seizoensgroenten eten. Denk aan pompoensoep of gestoomde groenten. Juist kruiden als kurkuma, gember en kaneel hebben de ideale verwarmende en ondersteunende eigenschappen die je in de herfst nodig hebt!

Verzorg je huid

Als de lucht kouder wordt en je de verwarming weer aanzet, kan je huid uitdrogen. Om jezelf te verwennen én je huid te hydrateren gebruik je een olie of bodybutter met voedende olie, zoals amandel of sesam. Wil je liever door een ander in de watten worden gelegd? Overweeg dan een professionele wellnesservaring bij LOFF. Een ideale combinatie tussen huidverzorging, ontspanning en verwarming is onze hotstonemassage. Maar ook een middagje in de sauna of een luxe gezichtsbehandeling kunnen jou een ultiem moment van zelfzorg brengen! Allemaal ter ere van de herfst, natuurlijk.

De herfst biedt een natuurlijk moment om de focus te verleggen naar innerlijk welzijn en zelfzorg. Door bewust tijd te reserveren voor wellnessrituelen bereid je je voor op de fysieke en emotionele uitdagingen die het seizoen met zich mee kan brengen. Of het nu gaat om het integreren van kleine dagelijkse praktijken of het ondergaan van professionele behandelingen, consistente aandacht voor welzijn kan bijdragen aan een evenwichtige ervaring van de herfstperiode. Heb je een vraag over wellness of één van onze behandelingen? Neem dan gerust contact met ons op!

door Ingrid

Voor de massage had ik aangegeven last van m’n onder rug en nek te hebben. Na de massage mer ik duidelijk verschil! Zeer tevreden.

door Greetje

De rust in het pand was fijn en de massage werd in alle rust (zonder gesprekken) gegeven en was bovendien heel fijn.

door Leonie

Mooie wellness, vriendelijk personeel. Heerlijke zwangerschapsmassage! Volgende afspraak al gepland om te floaten, ben benieuwd!

door Sabina

Ik hen heerlijk genoten van het floaten en mijn dochter van haar complete lichaamsbehandeling. Super vriendelijk personeel . Niet druk bij de sauna's alleen jammer dat er kleine kids worden toegestaan. Komt hier toch een beetje voor de rust. Heerlijke cappuccino en verassend veel verschillende gebakjes erbij. Echt ik raad dit iedereen aan en wij komen in ieder geval zeker weer. Je wordt behandeld als een royalty.

door Astrid

Het is iedereen aanteraden. Bij binnenkomst vriendelijk ontvangst. Rustige sfeer. Ontspannend en na de behandeling een glas water met koffie en gezellige medewerkers. Ik kom zeker nog een keer. M.v.g Astrid