BLOG

Floaten als therapie bij geestelijke trauma’s

Auteur
Gerlanda

Er zijn sterke aanwijzingen, dat floaten ook als therapie voor geestelijke onevenwicht en trauma’s zoals PTSS kan worden ingezet. PTSS is een afkorting voor ‘posttraumatisch stresssyndroom’. Dit is een toestand waarin mensen verkeren, die in het verleden ernstige geestelijke trauma’s hebben opgelopen en waarvan de gevolgen blijvend zijn. De term PTSS wordt veel gebruikt in verband met soldaten, die getraumatiseerd uit oorlogsgebieden terugkomen. Hun omgeving merkt, dat ze na de stationering van hun vriend of familielid een compleet ander mens terugkrijgen, dan de persoon die ze voorheen kenden. Slecht slapen, trillende handen, paniekaanvallen, extreme stemmingswisselingen, karakterveranderingen, zich terugtrekken, afgestompt of juist heel agressief reageren, zijn allemaal symptomen van PTSS. Maar ook mensen die geen oorlogen hebben meegemaakt, kunnen door mishandeling of andere nare ervaringen, PTSS oplopen.

Experimenten in de VS laten zien dat floaten helpt

In Amerika, waar het floaten oorspronkelijk vandaan komt en waar veel meer onderzoek naar de effecten doet, hebben experimentele onderzoeken plaatsgevonden met soldaten, die uit de oorlogen in Irak en Afghanistan terugkwamen. Na een paar weken tot een drie maanden regelmatig floaten, gaf het merendeel aan, zich stukken beter te voelen. Veel van de symptomen verminderden of verdwenen zelfs helemaal. Aangemoedigd door deze resultaten, proberen bepaalde wetenschappers nu meetbare bewijzen te vinden, dat floaten ook als therapie kan worden ingezet bij bepaalde geestelijke aandoeningen, waaronder PTSS. Als er scans van de hersenen van mensen na een floatsessie worden gemaakt, lijkt er namelijk iets bijzonders te gebeuren.

Eerste float-lab ter wereld

Een van de wetenschappers die zich toegelegd heeft op het effect va floaten op de hersenen, is de neuropsycholoog Justin Feinstein. Feinstein is zo overtuigd van het therapeutisch potentieel van floaten, dat hij zelfs een eigen float-lab, met diverse floatcabines en een MRI-scan heeft laten bouwen, om te bewijzen dat floaten iets met de hersenen doet: het Clinic & Research Center van het Instituut voor Hersenonderzoek in Tulsa, Oklahoma. De flattanks in dit float-lab zijn zo ruim opgezet, dat de proefpersonen geen last hoeven te krijgen van claustrofobie, wat de onderzoeksresultaten negatief zou beïnvloeden.

Mensen die hun ogen tijdens het floaten sluiten, zien en horen niets meer. Maar Feinstein houdt ondertussen nauwlettend in de gaten, wat er in de hersenen van zijn proefpersonen gebeurt. Voor zijn onderzoeken plakt hij zijn floaters kleine, waterdichte eeg-sensoren op hun voorhoofd, om draadloos de hersengolven te meten. Na elke floatsessie laat hij zijn proefpersonen door een MRI-scan gaan. Op dit moment zijn Feinstein en zijn team ongeveer halverwege het eerste experiment ter wereld, om MRI-beelden met het drijven in floatcabines te combineren. Ze scannen de hersenen van gezonde mensen voor en na het floaten, en door het vergelijken van de twee beelden, zien ze hoe het floaten veranderingen in de verschillende hersengebieden teweegbrengt. Wordt vervolgd…

Floaten: gezonder dan een pilletje

Een andere wetenschapper, die zich op het behandelen van angsten en PTSS heeft toegelegd, is de Amerikaanse wetenschapper Fine, die momenteel onderzoek doet naar PTSS aan het College of Medicine in Toledo. Fine liet zijn patiënten acht keer 40 minuten lang floaten. Na het onderzoeken van het bloed van zijn proefpersonen voor- en na de floatsessie, constateerde Fine een daling van gemiddeld 22% van het stresshormoon cortisol. Hoewel er nog heel veel gegevens moeten worden verzameld om hier harde uitspraken over te mogen doen, hebben de onderzoeken van Feinstein en Fine in ieder geval aangetoond, dat floaten een positief effect heeft op de bloeddruk, de stemming verbetert en pijn, spierspanning en stress-gerelateerde hormonen in het bloed verlaagt. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met het effect van sommige geneesmiddelen op recept en meditatie.

Veel mensen lijden onder spanningen, stress en angsten. Deze mensen krijgen meestal psychotherapie, of slikken van farmaceutische middelen, die bijwerkingen hebben en soms verslavend zijn. Het is nog veel te vroeg om te kunnen beweren dat floaten in bepaalde gevallen het slikken medicijnen zou kunnen vervangen, maar als ondersteunende therapie voor mensen, die onder angsten of spanningen lijden, is floaten in ieder geval een prima en veilige optie. De enige bijwerking van floaten is namelijk, dat het gezond is en je er heerlijk ontspannen van wordt.