Winkelwagen
BLOG
Houden jouw benen je s ’nachts wakker? De invloed van magnesium op Restless Leg Syndrome
Het is het einde van een lange dag en je bent uitgeput. Je wilt alleen nog maar naar bed en als een blok in slaap vallen. Maar op het moment dat je eindelijk lekker onder je dekbedje ligt en je volledig begint te ontspannen ... krijg je de onbedwingbare drang om je benen te gaan bewegen! Een heel vervelend, haast overweldigend gevoel, dat alleen maar weggaat als je je benen ook daadwerkelijk gaat bewegen. Weg nachtrust… Dit zijn de symptomen van Restless Leg Syndrome, oftewel rusteloze benen syndroom, dat, als je er niets tegen doet, kan ontaarden in een vicieuze cirkel van slapeloosheid door onrustige, kriebelende benen.
Vage medische aandoening
Restless Leg Syndrome is een van die rare medische aandoeningen, die niet altijd serieus worden genomen. Want hoe verklaar je aan een arts dat je de halve nacht wakker ligt, omdat je benen kriebelen en moeten bewegen? Het klinkt al snel als een verhaal van een hypochonder. Toch is RSL een echte en heel vervelende aandoening, waar ongeveer zo’n 10% van de bevolking last van heeft.
RLS wordt ook wel de ziekte van Willis-Ekbom genoemd. Het primaire symptoom van deze aandoening, is een bijna onweerstaanbare drang om een bepaald deel van je lichaam te bewegen. Het komt meestal voor in de benen, hoewel het ook in je armen en andere delen van je lichaam kan zitten. Het begint meestal, als je in een ontspannen toestand bent, zoals voor de tv zitten of in bed liggen.
Mensen die last hebben van RLS, vinden het soms moeilijk te beschrijven wat zij doormaken: een heel vreemde sensatie, die niet echt pijnlijk, maar ook zeker niet aangenaam is. Het is alsof je spieren worden aangezet tot actie, maar niets te doen hebben, en de enige manier om ze te rustig te krijgen, is ze te bewegen. Dit kan soms wel de hele nacht duren, waardoor je dus ook de hele nacht wakker ligt.
Magnesiumtekort een van de oorzaken van RLS
Wat onderzoek al wel heeft aangetoond, is dat magnesiumtekort een van de grootste oorzaken van het Restless Leg Syndrome is. Magnesium is een natuurlijk mineraal, dat essentieel is voor het goed functioneren van onze lichaamsprocessen. Het speelt bijvoorbeeld een rol in het reguleren van verschillende biochemische reacties in het lichaam. Hiertoe behoren ook zenuw- en spierfuncties, plus een gezond immuunsysteem. Magnesiumtekort kan problemen veroorzaken met de geleiding van de zenuwimpulsen en spiercontracties en spierkrampen veroorzaken. Het toedienen van extra magnesium kan RLS-symptomen verminderen. Magnesium wordt daarom regelmatig ingezet als een natuurlijk middel tegen RLS, ook omdat het naast het verminderen van de symptomen je algehele lichamelijke conditie verbetert.
Magnesium, een natuurlijke spierontspanner
Het is bewezen dat magnesium het gemakkelijker maakt voor spieren om te ontspannen. Dit komt o.a. door de calcium-blokkerende vermogens van magnesium, wat de zenuwen en spieren helpt reguleren, in plaats van calcium te “activeren” in de zenuwen. Als het magnesiumgehalte in het lichaam te laag is, wordt calcium niet meer geblokkeerd, waardoor je zenuwen overactief worden, wat op zijn beurt weer kan leiden tot spontane spiercontracties (verkrampingen). Ook bij zwangere vrouwen komt dit tijdens het eerste trimester vaak voor: ondraaglijke kramp in de kuiten. Daarom is extra magnesium of het aanbrengen van magnesiumolie of gel op de kuiten, ook een probaat middel tegen kuitkrampen tijdens de zwangerschap.
Door het toedienen van extra magnesium kun je de vicieuze cirkel van kramp en kriebel in je benen, de halve nacht wakker liggen en hierdoor een chronisch slaaptekort oplopen, op een natuurlijke manier doorbreken. Bepaalde voedingsmiddelen bevatten bijvoorbeeld veel natuurlijk magnesium. Een paar hiervan zijn:
- Donkere groenten zoals spinazie, boerenkool en broccoli
- Noten en zaden, vooral pompoenzaden
- Vette vis, zoals makreel en tonijn
- Bonen en linzen
- Avocado’s
- Bananen
- Gefermenteerde melkproducten zoals kefir of yoghurt
Je kunt magnesium ook als supplement innemen, maar het is veel effectiever om het via de huid op te nemen. Hiervoor kun je regelmatig gaan floaten, je benen masseren met Zechsal magnesiumolie of gel, of een regelmatig (voet)bad nemen met badkristallen van Zechsal.
Het beste kun je vlak voor het slapengaan de magnesiumgel of olie op je benen smeren of een bad van minimaal 20 minuten met de badkristallen nemen (minimaal 2x per week voor het beste resultaat). Regelmatig floaten is ook een prima oplossing, en je ontspant er ook nog eens heerlijk door. Doordat je lichaam het magnesiumgehalte op een natuurlijk manier aan kan vullen, kun je ervan uitgaan, dat je RLS symptomen zullen verminderen en op den duur mogelijk helemaal zullen verdwijnen.
Heb je vragen over wat magnesium voor jou kan doen? Bel ons, vul het contactformulier in of kom gerust eens langs voor proef-floatsessie!
door IngridVoor de massage had ik aangegeven last van m’n onder rug en nek te hebben. Na de massage mer ik duidelijk verschil! Zeer tevreden.
door GreetjeDe rust in het pand was fijn en de massage werd in alle rust (zonder gesprekken) gegeven en was bovendien heel fijn.
door LeonieMooie wellness, vriendelijk personeel. Heerlijke zwangerschapsmassage! Volgende afspraak al gepland om te floaten, ben benieuwd!
door SabinaIk hen heerlijk genoten van het floaten en mijn dochter van haar complete lichaamsbehandeling. Super vriendelijk personeel . Niet druk bij de sauna's alleen jammer dat er kleine kids worden toegestaan. Komt hier toch een beetje voor de rust. Heerlijke cappuccino en verassend veel verschillende gebakjes erbij. Echt ik raad dit iedereen aan en wij komen in ieder geval zeker weer. Je wordt behandeld als een royalty.
door AstridHet is iedereen aanteraden. Bij binnenkomst vriendelijk ontvangst. Rustige sfeer. Ontspannend en na de behandeling een glas water met koffie en gezellige medewerkers. Ik kom zeker nog een keer. M.v.g Astrid