Blog

Floaten & sport- waarom voetballers en andere (top) sporters dol zijn op floaten

Auteur
Gerlanda

Steeds meer sporters stappen voor of na een trainingsperiode de floatcabine in. En dat is niet voor niets zo. In de VS brak de voetbalkoorts uit rond het WK van 2014, omdat het toenmalige Amerikaanse voetbalteam ongekend succesvol was.

Trainer aan het woord

De trainer van dit team, Jürgen Klinsmann, was een fervent aanhanger van floaten om sporters in topconditie te houden. Er werd gezegd, dat hij zijn voetballers regelmatig liet floaten, waardoor zij in staat waren tijdens het WK zulke buitengewone prestaties te leveren. Was dit slechts een gerucht, of kunnen sporters door floaten echt hun prestaties verhogen?

Floaten en effect

Boek direct een floatsessie

Waarom leidt floaten tot prestatieverbeteringen bij sporters?

Wetenschappelijke studies, onder andere door de Stanford University en het Medical College van Ohio, hebben de unieke positieve effecten van floaten voor topatleten en andere sporters aangetoond.

Er is uit deze onderzoeken gebleken dat:
• Floaten de productie van melkzuur in de spieren verlaagt
• Floaten spieropbouw stimuleert
• Floaten blessures voorkomt
• Floaten voor sneller letselherstel na een blessure zorgt
• Sporters na een floatsessie minder pijn en spierkramp hadden

Lichamelijk effect van floaten bij sporters

Melkzuur is een metabolisch bijproduct van de afbraak van koolhydraten tijdens spierinspanning of lichamelijke training. De gevolgen van te veel melkzuur zijn vermoeidheid, pijn en spierkrampen. Het wegvallen van de zwaartekracht in de floatroom zorgt voor een versnelde afbraak van melkzuur in de spieren, waardoor spierspanning en spierkrampen aanzienlijk verminderen en de spieren zich sneller herstellen.

Geestelijk effecten van floaten

De opbouw van melkzuur kan een nadelige invloed hebben op het vermogen om helder te denken en gefocust te blijven. Vooral in de eindfase van een race of wedstrijd, is het vaak heel moeilijk voor sporters om rustig, kalm en geconcentreerd te blijven. Floaten vermindert aantoonbaar het melkzuurgehalte in het bloed. Het verlagen van het melkzuurniveau in het lichaam heeft een sterk positief effect op de zenuwen, het strategisch denkvermogen en de mentale scherpte.

Spieropbouw

Tijdens de training worden de spieren enorm gestimuleerd. Maar spieropbouw vindt alleen maar plaats tijdens periodes van ontspanning. Door de gewichtloosheid tijdens het floaten treedt er een diepe ontspanning van alle spiergroepen op, wat het spierherstel en de opbouw van nieuw spierweefsel stimuleert.

Blessurepreventie

De meeste sportblessures worden niet veroorzaakt door direct fysiek contact, maar door een verkeerde spierspanning, het scheuren van spieren of door verstuikingen. De beste manier om dit soort schade te voorkomen, is het losmaken van de spieren (de zogenaamde warming-up). Floaten zorgt voor een sterke daling van de spierspanning, zelfs na korte tijd in de floatcabine. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van sportblessures.

Herstel en pijnbestrijding

Floaten versnelt het genezingsproces bij sportblessures, door de neutralisatie van de zwaartekracht.
De neuro-endocrinoloog John Turner en de psycholoog Thomas Fine van het Medical College van Ohio hebben tijdens een lopend onderzoek naar de psychologische en lichamelijke effecten van floaten aangetoond, dat een floatsessie een sterke pijnstillende werking heeft en een gevoel van welbehagen teweeg brengt.
Dr. Thomas Fine zegt heirover: “Bijna al onze patiënten met chronische pijnklachten hebben aangegeven, dat ze hun pijn tijdens het floaten even helemaal waren vergeten”. Floaten stimuleert ook de aanmaak van endorfines, waardoor er minder pijn wordt ervaren en een licht gevoel van euforie wordt ervaren.

Bent jij ook een (fanatieke) sporter, of train je regelmatig? En wil je het effect van floaten op je prestaties en lichamelijke conditie ook eens testen? Dan raden wij je aan, om een paar wekenlang regelmatig te komen floaten. Vlak voor een belangrijke wedstrijd is het sowieso heel raadzaam om een uurtje te komen floaten, om je lichamelijk en mentaal optimaal voor te bereiden. Het grootste effect bereik je, als je ongeveer 6 tot 8 weken voor een wedstrijd wekelijks een uurtje gaat floaten.

door Ingrid

Voor de massage had ik aangegeven last van m’n onder rug en nek te hebben. Na de massage mer ik duidelijk verschil! Zeer tevreden.

door Greetje

De rust in het pand was fijn en de massage werd in alle rust (zonder gesprekken) gegeven en was bovendien heel fijn.

door Leonie

Mooie wellness, vriendelijk personeel. Heerlijke zwangerschapsmassage! Volgende afspraak al gepland om te floaten, ben benieuwd!

door Sabina

Ik hen heerlijk genoten van het floaten en mijn dochter van haar complete lichaamsbehandeling. Super vriendelijk personeel . Niet druk bij de sauna's alleen jammer dat er kleine kids worden toegestaan. Komt hier toch een beetje voor de rust. Heerlijke cappuccino en verassend veel verschillende gebakjes erbij. Echt ik raad dit iedereen aan en wij komen in ieder geval zeker weer. Je wordt behandeld als een royalty.

door Astrid

Het is iedereen aanteraden. Bij binnenkomst vriendelijk ontvangst. Rustige sfeer. Ontspannend en na de behandeling een glas water met koffie en gezellige medewerkers. Ik kom zeker nog een keer. M.v.g Astrid